BAKNING - Havrerutor

Igår fick jag ett litet ryck och började baka bröd. Hade inte så mycket ingredienser hemma och på söndagar är allt stängt här i Bergen så det tog ett tag innan jag hittade ett recept som matchade skafferiet. Till slut fann jag detta havrebröd, det var riktigt enkelt att göra och resultatet blev riktigt gott! Det kommer helt klart göras flera gånger.


HAVRERUTOR I LÅNGPANNA
1 långpanna

Du behöver:
5 dl havregryn
6 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
2 msk brun farin
7 dl vetemjöl
2 tsk salt


Gör såhär:
Smält smöret och blanda i 5 dl av mjölken och rör ner havregrynen. Låt blandningen stå och svälla i 10-15 minuter. Smula jästen i en degbunke och blanda ut den med 1 dl fingervarm mjölk (ca 37 grader). Häll i havregryndblandningen, brun farin och vetemjöl och knåda degen i maskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på en plåt, 30x40 cm, och klappa ut den så att den blir jämnhög. Skär rutor med en mjölad kniv eller degskrapa och nagga rutorna med en gaffel. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla brödet med mjölk och strö över havregryn. Grädda brödet i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Låt sedan brödet svalna på galler under bakduk innan du skär upp det.

It's tearing me apart


Modell samt foto: Sara Dahlfors

Käraste mor på besök

Jo, från fredagen den 11 november till söndagen 13 november så befann sig min käraste mor här i Bergen för att hälsa på lilla mig. Kändes riktigt skönt att få träffa lite familj igen, har varit hemifrån i ungefär en och en halv månad nu och det är det längsta jag har varit borta från min familj, eller snarare Katrineholm överhuvudtaget.

Hur som helst, under dessa dagar så bodde vi på hotell där det ingick frukostbuffé, pannkakor på eftermiddagen, ett kvällsmål samt gratis kaffe och te under hela dygnet! Så man kan lugnt säga att jag levde i lyx dessa dagar, dessvärre slappnade jag av så mycket att jag blev sjuk... Så någon vandring upp på Fløyen som det var planerat blev det inte! Men upp på Fløyen skulle vi, så vi tog Fløibanen upp och så gick vi ner istället. Under dessa dagar hann vi också med lite shopping, mamma fick se lägenheten vi bor i, vi kollade fisketorget samt en liten marknad som just nu befinner sig här i Bergen och sen var det inte så mycket mer. Vi tog det mest lugnt och på lördagen när vi hade tänkt ta oss ut så regnade det, såklart! Men det gjorde inte så mycket, helgen var lika koslig för det.

Det togs också lite bilder, inte lika många som det brukar bli, men ni får nöja er med dessa här under, så ha'de!

Som sista versen i en låt

Fløyen dag och natt


(Nattbilderna är från första gången jag var uppe på Fløyen med Isabella, men dagsbilderna är tagna idag)

Jah, detta är då bilder som jag har tagit uppifrån en utsiktplats som kallas Fløyen. Det är en promenad på ca 45 minuter upp dit, men det finns även möjlighet att ta Fløybanan om man inte orkar gå. Riktigt fint är det och man kan sitta där bra länge och bara titta, så jag kan rekommendera att man tar med sig lite matsäck, vilket jag inte gjorde idag, big mistake!

Our place in Bergen

Jah, nu äntligen har jag fixat någon typ av film över lägenheten så att ni kan få se hur vi bor här borta i grannlandet. Hoppas det gillas.

Ett paket

Yes, när jag kom hem från jobbet här om dagen så låg ett papper i brevlådan där det stod att jag hade ett paket att hämta ut, så jag gick till Kiwi och hämtade det samtidigt som jag passade på att handla lite. Paketet var från min kära mor och innehållet var underbart bra! En tidning, godis, två kort (ett från min mamma och ett från min syster) och det bästa av allt, EN FILT! Har tjatat om en filt så länge som jag har varit här i Bergen och äntligen har jag en som jag kan gosa in mig i! Tack så jätte mycket mamma! Och fotofreak som jag är så tog jag kort på allt så att ni också kan få se vad fina saker jag fått, hihi.